Brija
 

STRANI FILMOVI SNIMANI U RIJECI

NEKAD SE U RIJECI I OKOLICI SNIMALO PUNO STRANIH FILMOVA: Ima li Kvarner filmsku buducnost?
20.5.2009., “Novi list”, tjedni prilog “Life”
Ovih dana, obavijeno ogromnim velom tajne kao da se, u najmanju ruku radi o nekom jako važnom vojnom projektu, pod budnim okom zaštitara snimala se u na području Kvarnera pilot epizoda američke televizijske serije “Masterwork”. U seriji koja se snima za američku tv mrežu “Fox”, a za koju produkcione usluge daju zagrebački “Komakino” u suradnji sa “Stillking filmom” iz Praga, jednu od glavnih uloga igra proslavljeni Rade Šerbedžija, hrvatski glumac sa međunarodnom karijerom koji je za vrijeme snimanja odsjeo u lovranskom hotelu “Excelsior”. Tajnost projekta je toliko drastična da je snimanje kompletno zatvoreno za javnost i cijeloj TV ekipi strogo zabranjeno pričanje s medijima pod prijetnjom otkaza. Čini se da je riječ o kriminalističkoj seriji, navodno o krađi umjetnina, jer su se na setu mogli vidjeti glumci obučeni kao karabinjeri i detektivi. Karabinjeri na setu svjedoče da bi se dio radnje trebao odvijati u Italiji. Višednevna intenzivna snimanja “od jutra do sutra”, u razdoblju od pet sati ujutro do duboko u noć, sa pauzama samo za doručak i ručak, odvijala su se u lovranskoj vili “Astra”, te u Opatiji, u Lupoglavu i na terminalu u teretnoj luci u Rijeci. Proteklog vikenda prema našim saznanjima ekipa “Masterworka” je naručila čak 200 sendviča iz riječkog “McDonald’s”-a. Redatelj serije “Masterwork” je američki scenarist i redatelj Jeffrey Nachmanoff. Dosad je režirao filmove “Hollywood Palms” i “Traitor” s Guy Pearceom i Don Cheadleom. Kao koscenarist radio je i na poznatom filmu Rolanda Emmericha “Dan poslije sutra” (“Day After Tomowrrow”) iz 2004. godine.
Rade Šerbedžija, nastavlja svoju holivudsku karijeru ovogodišnjim filmom “Thick As Thieves” u kojem je glumio uz poznate zvijezde Morgana Freemana i Antonija Banderasa. Iako već šezdesettrogodišnjak, ultraproduktivni, neumorni Šerbedžija, pun mladenačke energije, leti iz projekta u projekt. Nedavno je završio i snimanje filma “Kao rani mraz” redatelja Đorđa Balaševića, dvije epizode za popularnu američku televizijsku seriju “CSI: Miami” i domaći film “Projekat” u kojem njega i kćerku, također poznatu glumicu Luciju Šerbedžiju, režira njegov sin Danilo, inače znani televizijski režiser (HTV serija “Luda kuća”), a u ovim bi trenucima trebao biti na filmskom festivalu u Cannesu radi promocije niskobudžetnog holivudskog filma “Middle Men” u kojem uz njega glume Luke Wilson i Kelsey Grammer, poznat po ulozi Fraisera iz istoimene TV serije. Osim toga Rade Šerbedžija s Dušanom Jovanovićem radi na scenariju za “Oslobođenje Skoplja” i priprema se za ovogodišnju sezonu svog “Ulysses” teatra na Brijunima.
Na snimanju “Masterworka” dobru priliku za zaradu imali su i statisti sa našeg područja sa otprilike 50 eura po danu snimanja. Nimalo loša zarada u vrijeme recesije i velike nezaposlenosti.Čini se da strani filmaši i tv produkcije opet, nakon dugog niza godina,počinju snimati na Kvarneru i u Gorskom kotaru, čije ljepote, usput rečeno domači filmski i televizijski djelatnici, skoro nikad nisu ni koristili, uz izuzetak legendarne tv serije “Kapelski krijesovi”, izvanrednog filma “Izgubljeni zavičaj” Ante Babaje na otoku Cresu i još ponekog minornog projekta. A naše područje je “dušu dalo” za snimanja jer na relativno uskom području imamo vrlo atraktivne lokacije: od mora i otoka do planina sa šumama i snijegom, što bi sve trebalo privući promućurne strane filmske biznismene.
Nekad davno 1963. godine na grobničkom polju snimao se legendarni filmski serijal “Winnetou” (Lex Barker, Pierre Brice, Terence Hill, Klaus Kinski) u kojem su glumili i mnogi domaći glumci, između ostalih i Dunja Rajter koja je kasnije ostvarila veliku karijeru u Njemačkoj. Winnetou je Indijanac, poglavica Apača, lik iz knjiga Karl Maya, najprodavanijeg njemačkog pisca svih vremena. Filmovi o Winnetouu bili su svojevremeno vrlo popularni u bivšoj državi, a i šire. Godine 1968. u Opatiji i Rijeci je sniman i film “Isadora” redatelja Karela Reizsa o ljubavi plesačice Isadori Duncan i ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina u kojem je uz Vanessu Redgrave, Jamessa Foxa i Jasona Robardsa igrao i Zvonimir Črnko. Za taj film je Vanesssa Redgrave na filmskom festivalu u Cannesu 1969. godine nagrađena kao najbolja glumica i bila nominirana za “Oscara”. Na filmu “Pravac Kina”, koji se snimao u Opatiji, radilo je zbog azijskih fizionomija koje su trebali imati naši glumci i statisti, čak 60 šminkera i maskera. U Opatiji je tada bilo smješteno više od 1000 ljudi koje su 14 dana zaredom šminkali. Za taj film na Kamenjaku je bio izgrađen cijeli “afganistanski logor”. Statiste i glumce oblačilo se i šminkalo u sportskom centru u Rijeci. U filmu su glumile i Vida Jerman i Zdenka Heršak. U novije vrijeme, pred neku godinu, nedugo prije nego što je utjelovio legendarnog Jamesa Bonda, u riječkoj luci i na otocima “kvarnerskog arhipelaga”, Pierce Brossnan snimao je film “Noćna straža”. U Rijeci je na autentičnim lokacijama 2000. godine snimljen i film o “riječkom Schindleru” Giovanniju Palatucciju “Il rumore di un treno” u talijanskoj produkciji. Poznati riječki književnik Srecko Cuculić saznajemo od njegove Kim inače naše redakcijske kolegice, također je u mlađahnoj dobi statirao u jednoj koprodukciji snimanoj u Rijeci. Vidljivo, Rijeka je bila Zapad i za vrijeme komunizma. U Rijeci su radno boravili između ostalih i znameniti Curt Jurgens, Belinda Lee i Frederick March o čemu svjedoče i fotografije legendarnog Petra “Čuče” Grabovca objavljivane u rubrici “Fotovremeplov” našeg lista, za koje bi više bilo i vrijeme da dobije svoju fotomonografiju. Tko zna možda naša županija sa svojim prelijepim lokacijama opet postane filmska meka za svjetske filmaše. Nadamo se da je višednevno snimanje “Masterworka” samo prvi korak u tom pravcu.
KOPRODUKCIJE “JADRAN FILMA” SNIMANE I U NAŠEM KRAJU
U Hrvatskoj se nekada za vrijeme Jugoslavije u “Jadran filmu” snimalo i po pet američkih filmova godišnje. Od 60-ih do 90-ih godina “Jadran film” je bila najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi. U “Jadran filmu” tada je snimljeno 145 koprodukcija i 124 domaća filma, a s 56 milijuna dolara tijekom samo jednog desetljeća u tom razdoblju “Jadran film” je imao najveći devizni priljev, kao i najveću akumulaciju deviza u cijeloj Jugoslaviji. Paralelno se snimalo i po nekoliko filmova, na raznim lokacijama. Najpoznatiji filmski režiseri tog vremena prošli su kroz Zagreb i Hrvatsku i snimali svoje filmove. Primjerice, Orson Welles svoj “Proces” po djelu Franza Kafke. Kvalitetna i jeftina “radna snaga” s dobrim poznavanjem stranih jezika i atraktivne lokacije naprosto su mamili filmaše. “Jadran film” je privatizacijom nažalost postao povijest, ime koje više ništa nikome ne znači u filmskom svijetu, čak ni u Hrvatskoj. Legendarni filmski serijal “Winnetou” i “Isadora” koje je “Jadran fim” snimao u našem kraju ostaju ipak u sjećanju kao dio te slavne prošlosti.

U Hrvatskoj su u proteklih pola stoljeća ljetovali, boravili ili radili: Sophia Loren, Elisabeth Taylor, Richard Burton, Orson Welles, Alan Pakula, Omar Sharif, Yul Brynner, Anita Ekberg, Vanessa Redgrave, Franco Nero,Tom Selleck, Richard Chamberlain, Meryl Streep, Sam Peckinpah, Marcello Mastroianni, Marina Vladi, Sir John Gielgud, Jackie Chan, Beyonce, Jay Z, Giorgio Armani, Ottavio Missoni, Carolina od Monaka, Mickey Rourke, Nick Nolte, Kevin Spacey, George Lucas, Bernie Ecclestone,  Pierce Brosnan, Zsa Zsa Gabor, Steven Spielberg, Bill Gates, Morgan Freeman, Caprice, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Jeremy Irons, Martin Sheen, Jack Nicholson, Thiago Lacerda, Woody Harelson, Owen Wilson, Gwyneth Paltrow, Valentino, Tom Cruise, Kate Holmes, Christopher Lambert,  Luciano Benetton, Ralph Shumaher, John Malkovich, Gillian Anderson, Goldie Hawn, Ivana Trump, Sharon Stone,  Kurt Russel, Eva Longoria, Tony Parker, Jean Reno, Sir Roger Moore,  Sven Goran Ericsson, Gerard Butler, Bono Vox, Adam Clayton, Roman Abramovič, Lisa Kudrow, Owen Wilson, Christopher Walken, Richard Gere, Paul Getty, Daniel Day Lewis, Montserrat Caballe, Jiri Menzel, Jean-Claude Van Damme, Michael Schumacher, Tara Reid, David Bowie, Iman, Holly Vallance, Ellen Barkin, Francesko Totti, John Mc Enroe, Dennis Franz i mnogi drugi. (Vinko PERŠIĆ)

 

Comments are closed.