Brija
 

KONCERTNE NAJAVE (4)

Al Di Meola: U Lisinskom 21. svibnja
Legendarni gitarist Al Di Meola nastupit će 21. svibnja u zagrebačkom Lisinskom sa programom “Plays Beatles & More”. Al Di Meola slavu je stekao svirajući u jazz fusion bendu Chicka Coree. Surađivao je s najvećim imenima današnje glazbe svih stilova poput Herbiea Hancocka, Luciana Pavarottija, Phila Collinsa, Waynea Shortera, Santane, Jacoba Pastoriusa, Franka Zappe, Steviea Wondera i Jimmyja Pagea. Cijene ulaznica su 200, 230, 260 i 300 kuna. V.P.
Bajaga: U Domu sportova 24. listopada
Nakon devet godina Bajaga i njegovi Instruktori vraćaju se u zagrebački Dom sportova gdje će nastupiti 24. listopada. Ulaznice su već u prodaji i do 30. svibnja cijena im iznosi 80 kuna. Od 1. lipnja do 23. listopada ulaznice će koštati 90 kuna, a na dan koncerta njihova cijena će biti 110 kuna. Ulaznice se mogu kupiti na svim ovlaštenim mjestima u sustavu “Eventima”. Najnoviji Bajagin album je “Daljina, dim i prašina” objavljen 2012. godine u paketu s knjigom “Vodič kroz snove”. V.P.
Ljubljana: Ugovoreni strani koncerti
Nakon što smo u prošlom broju pisali koji će hrvatski izvođači nastupati u Ljubljani red je da navedemo i zapadne izvođače. “Blind Guardian” će imati koncert u Kinu Šiška 21. svibnja, David Morales je u Cirkus Clubu 29. svibnja, dok će “Body Count” svirati na Križankama 7. lipnja. “Low festival” (sa “Pet Shop Boys”-ima) je u Tobačnoj Tovarni od 26. do 28. lipnja, “Toto” će imati koncert u Hali Tivoli 2. srpnja, Patti Smith na Križankama 2. kolovoza, a Eros Ramazzotti u Centru Stožice 22. rujna. V.P.
P.S.: Ugovoren je i koncert Boba Dylana 25. lipnja u Centru Stožice.
SLAVNI TALIJANSKI SKLADATELJ FILMSKE GLAZBE U HRVATSKOJ: Ennio Morricone u zagrebačkoj Areni 11. travnja 2015. godine
U kalendaru događanja glazbenih promotora “In Touch Entertainment” stoji fantastična vijest za ljubitelje Ennia Morriconea: 11. travnja 2015. godine slavni talijanski skladatelj i dirigent ce nastupiti u zagrebačkoj Areni. Ennio Morricone jedan je od najvećih i najutjecajnijih skladatelja filmske glazbe u povijesti, kompozitor koji je stvorio glazbu za “bezbroj” uspješnih i nagrađivanih filmova i televizijskih serija. Omiljen od publike i slavljen od kritike Ennio Morricone je svjetsku slavu stekao suradnjom s redateljima talijanskih “spaghetti” westerna kao što su Sergio Leone, Duccio Tessari i Sergio Corbucci. Među filmovima za koje je napisao glazbu svakako se ističe “dolarska trilogija” Sergija Leonea (“Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar, loš, zao”). Njegova najpopularnija kompozicija je, prema mnogima, “The Ecstasy Of Gold” iz filma “Dobar, loš, zao”. Ennio Morricone je rođen u Rimu. Diplomirao je na konzervatoriju “Sveta Cecilija” u Rimu i to kompoziciju i trubu što je kasnije bilo jako “vidljivo” u njegovim kompozicijama za spaghetti westerne u kojima je truba često dominantna. Počeo je skladati 1947. godine, isprva samo glazbu za teatar. Kasnije sklada simfonijska i komorna djela, te skladbe za radio i televiziju. Filmsku glazbu piše od 1961. godine. Nakon ogromnog uspjeha njegove glazbe za talijanske westerne piše glazbu i za ostale filmske žanrove radeći između ostalih i za Bernarda Bertollucija i Pier Paolo Pasollinija. Nakon “dolarske trilogije” koja je dala veliki doprinos uspjehu tih filmova u svijetu Morricone nastavlja suradnju sa Sergijom Leoneom i u filmu “Bilo jednom u Americi”. Od 1977. godine Ennio Morricone sklada i za američke redatelje među kojima su i Terrence Malick, John Carpenter, Brian De Palma i Oliver Stone. Svojim originalnim stilom Ennio Morricone je značajno obogatio talijansku i svjetsku filmsku glazbu i postao uzor mnogim mlađim skladateljima. Godine 2007. dobio je “Oscara” za životno djelo. Višestruko je puta nagrađivan priznanjima BAFTA, “Zlatni globus”, talijanskim filmskim priznanjima “David di Donatello”, te raznim drugim visokim profesionalnim priznanjima i državnim odlikovanjima, uključujući i francusko odlikovanje “Legija časti”. Ennio Morricone u Zagrebu nastupa s repertoarom “50 Years Of Music 1964.-2014.”, svojevrsnim best of presjekom svoje karijere. Vinko PERŠIĆ
 

Comments are closed.